TETA Teknik Tarım E-Bülten / Aralık 2016
TETA Teknik Tarım Güncel
Çiftliklerdeki Gizli Maliyetler

Tüm iş kolları gibi süt sığırcılığı işletmeleri de iyi bir yönetim gerektirir. İyi bir yönetim için ise doğru yönetim araçlarına ihtiyaç vardır. Hayvancılık alanındaki teknolojik yeniliklerin ürünü olan bilgisayarlı sürü yönetim sistemleri, hayvanlardan hassas ve tutarlı bir şekilde verileri toplar ve özel hesaplama sistemi ile yorumlayarak doğru bilgileri kullancıya sunar. Bu veriler sürü yöneticilerinin çiftliklerinde "gizli maliyetleri" en aza indirerek kârlılığını arttırılmasına olanak sağlayan doğru yönetim araçları haline gelmektedir.

Çiftliklerdeki "Gizli Maliyetler" Ne Anlama Gelir?

Çiftliklerde gizli maliyetlerin başında atılan süt, hayvan ayıklama, yenileme ve uzayan buzağılama aralığı gelmektedir. Çiftlikteki en yüksek maliyet meme hastalıklarının sonuçlarıdır. Bunlar meme tedavisi, meme yangısına bağlı eksik süt ve atılan süttür. Atılan süte yapılan yem, işçilik ve benzeri tüm masraflar, işletmeler için maliyet anlamına gelmektedir. Atılan süt, çoğunlukla meme hastalıklarına bağlıdır. Bu konudaki en doğru çözüm, meme hastalıklarının önlenmesidir. Meme enfeksiyonlarının önlenmesinde LAKTO ve Afimilk üreticinin en büyük yardımcısıdır. Dünyanın en güncel sağım teknolojisi LAKTO AK sağım başlığı ile mastitise sebep olan mikropların memeye girmesi ve bu bulaşmanın ölçüsün gösteren sütteki somatik hücre sayısı %80 oranında azaltılmaktadır. Bilgisayarlı sürü yönetimi noktasında ise, Afifarm çiftlik yönetim sisteminin sunduğu erken teşhis özelliği ile hastalıkların iyileşme süresi ve atılan süt büyük oranda azaltılarak, süt üretimi en az %20 oranında arttırılmaktadır.

"Gizli Maliyetler" İleri Teknoloji Çözümler ile Nasıl Azaltılabilir?

Çiftlikteki tüm verileri tek bir noktada toplayarak, gözle görülmesi mümkün olmayan yönetimsel verileri kullanıcıya sunan Afifarm, diğer gizli maliyetlerin en aza indirgenmesinde çiftlik yöneticilerine yardımcı olmaktadır.

Genel olarak bir yılda sürülerin yaklaşık %30'u yenilenmektedir. Bu oranın yaklaşık olarak yarısını sağlık nedeniyle ayıklanan yüksek verimli inekler oluşturmaktadır. Afifarm sistemi sağlık nedenli kesimleri %30 oranında azaltarak zorunlu kesim ve yenilemeden tasarruf sağlamaktadır.

Fazla kayıp gün veya buzağılama aralığı ise sağmal dönem sonunda düşük verimli dönem anlamına gelmektedir. Çiftlikteki bir kızgınlığın kaçması, buzağılama aralığını 21 gün uzatmaktadır. Afifarm'ın sunduğu güvenilir ve hassas kızgınlık tespiti, mükemmel döl verimi idaresi sağlayarak yüksek kârlılık sağlamaktadır.

Çiftliğinizdeki gizli maliyetleri en aza indirerek elde edebileceğiniz kârlılık artışını öğrenmek için (232) 328 00 55 numaralı telefondan ya da [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.

TETA Teknik Tarım Bölgesel Toplantılar: Tire

Bilgi, deneyim ve teknolojiyi her zaman ön planda tutan TETA, sahip olduğu deneyimi çiftçilerle paylaşmaya devam ediyor. İzmir Tire Süt Kooperatifi toplantı salonunda düzenlenen, toplantıya konuşmacı olarak katılan Doçent Dr. Ömer Tömek hayvancılıkta doğru beslenme, hayvancılık teknolojilerindeki yenilikler, hayvancılıkta kârlılık ve teknoloji konularındaki bilgilerini katılımcılara aktardı.

Kırsal Kalkınma Hibe Destekleri için Başvuru Süreci 23 Aralık'a Kadar Uzatıldı

Türkiye'nin hayvancılık konusunda en uzman kuruluşu TETA, profesyonel kadrosu ile Kırsal Kalkınma Destekli başarılı projeleri hayata geçiriyor. Kırsal Kalkınma hibe destekleri ile büyükbaş ve küçükbaş yatırımlarınızı gerçekleştirebilir veya var olan çifliğinizi son teknoloji sağım sistemi ve sürü yönetim sistemi ile donatıp, elde ettiğiniz kârı en yüksek noktaya çıkartabilirsiniz.

Kırsal Kalkınma hibe destekleri ile siz de modern teknolojilere yatırım yapmak için hemen arayın 0 232 328 00 55

Sürü Takip Sistemleri: İneğiniz için Küçük, Sizin için Büyük Bir Adım

Verimli hayvan yetiştiriciliği çok çeşitli verilerin analizini gerektirir. Etkin çiftlik yönetimi ise zamanlı ve geniş tabanlı bilgi gerektirir. Hayvancılık alanında en güncel teknoloji ürünleri olan sürü takip sistemleri AfiAct-II ve Sessiz Çoban, tam sürüm çiftlik yönetim sistemine ihtiyaç duymadan çalışabilmektedir. Hayvanları 7/24 gözlemleyerek; %99 kesinlik ile kızgınlık tespiti, doğum saati bildirimi, zor buzağılama (Dystocia) durumunda cep telefonuna uyarı gönderimi gibi eşsiz özellikler sunan sistemler, yeni nesil çiftçilerin, çiftlikteki günlük işlerini internet üzerinden her zaman takip edebilmesine olanak veriyor. Böylece günümüzün modern çiftçisi maliyetlerini en aza indirerek kârlı bir üretimi sağlar ve kazandığı ek vaktini diğer işler ve ailesine ayırır.

Periyodik Bakım ile Gizli Maliyetlerden Nasıl Tasarruf Edebilirsiniz?

Sağım makinenizin uzun ömürlü olması ve sağlıklı bir şekilde sağım yapabilmesi için periyodik bakımlar hayati önem taşımaktadır. Çalışan her makine gibi, hareketli parçalar çalıştıkça yıpranacak, özellikle hayvan sağlığı ve sağım kalitesini düşürecek ve sağım süresini de aynı oranda uzatacaktır. Periyodik bakımın yaptırılmaması veya zamanının geciktirilmesi, makine ve hayvan sağlığı üzerinde büyük riskler doğurabileceği gibi uzun vadede çok yüksek maliyetler de ortaya çıkartacaktır. Sağım makinenize yaptıracağınız periyodik bakımlar ile makinenizin ömrünü uzatarak, beklenmedik arıza ve servis maliyetinin önüne geçersiniz. Süt pompası, vakum pompası gibi önemli kısımların beklenmedik zamanlarda arızalanarak sağımın durmasını önlersiniz. Makine performansını devamlı yüksek tutarak kaliteli sağım, meme sağlığı yerinde bir sürü ve buna bağlı olarak kârlılık artışı sağlarsınız.

Periyodik bakım hizmetlerimiz ile ilgili ayrıntılı bilgi için hemen arayın 0 232 328 00 55

2017 Yazında Sıcaklığa Bağlı Verim Kaybı Yaşamayın!

Özellikle hayvanların sıcaklık stresinden korunması konusunda dünyaca ünlü zooteknist, Dr. Flamenbaum ülkemizde TETA ile birlikte çiftliklere en doğru ve en etkin bilgilendirmeyi yaparak süt veriminin arttırılmasına yardımcı olmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü uzman Dr. Flamenbaum’un ziyaret ve eğitimlerini de içeren projeye 2017 yılında dahil olmak ve ayrıntılı bilgi almak için hemen arayın 0232 328 00 55

Ziyaret 1 Ocak Şubat 2017

Çiftliğe ziyaret, iyileştirme önerileri

Ziyaret 2 Nisan 2017 Yazın sıcaklara bağlı kayıpların en az düzeye indirilmesi için çiftlik yönetimi ve personeline eğitim, çiftliğe özel uygulama planın devreye alınması
Ziyaret 3 Temmuz 2017 Yapılan uygulamaların takibi, sonuçların kaydı ve raporlanması
Ziyaret 4 Eylül Ekim 2017 Geçen yazın değerlendirilmesi, iyileştirme önerileri, gelecek yaz için uygulama planı yapılması
Sorularınız için bize her zaman ulaşabilirsiniz

10038 Sokak No:3/B Atatürk Organize
Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

[email protected]
www.te-ta.com.tr
Bizi Sosyal Medyada İzleyin