Bu e-postayı düzgün görüntüleyemiyorsanız lütfen tıklayınız.
TETA Teknik Tarım e-bülten / Eylül 2017
TETA Teknik Tarım Güncel
Sağım Sistemlerindeki Son Yenilikler

Ülkemizde farklı bölgelerde endüstriyel büyüklükte süt sığırcılığı işletmelerine yatırımlar yapılmasıyla yerel yetiştiricilerimize yeni uygulamalar için örnekler oluşturulmuş, yetiştiriciler de özellikle daha havadar ve modern barınak yeniliklerini uygulamaya başlamıştır. Gelişen çevresel koşullar neticesinde özellikle süt veriminde belirgin artışlar kaydedilmiştir. Ne var ki artan verim beraberinde yeni sorunlar getirmiştir, özellikle meme yangısı (mastitis) ve doğum sonrası karşılaşılan yetersiz enerji dengesine bağlı olarak oluşan ketoz üreticimizin kabusu haline gelmiştir.

Sağım Teknolojileri Neleri Amaçlar?

Bilindiği üzere sürüdeki mastitin %80’i sağım makinesine bağlı olarak gelişir. Ya sistem iyi yıkanmamakta veya yetersiz donanım nedeniyle sağım olması gerektiği gibi yapılamamakta, dolayısıyla mastitis vakaları sıklıkla görülmektedir. Yıkamaya bağlı sorunların belirlenmesi kolaydır; sistem içinde oluşan yağ kalıntıları veya sütteki artan toplam bakteri sayısından bu sorun belirlenebilir.

Ancak yetersiz, kaliteli sağım yapamayan sağım makinesinden olan hastalıkların belirlenmesi kapalı bir devre olması sebebiyle zordur. Sağım sistemlerindeki yenilikler meme hastalıklarını engelleyecek, olası bulaşmaların klinik hale dönüşmeden, erken teşhis edilmesini sağlayacak konular üzerine yoğunlaşmıştır.

Modern Sağım Başlığı

Sağım sistemi kaynaklı meme hastalıklarını en aza indirgemek içinLAKTO Hayvancılık Teknolojileri, uzun yılların saha tecrübesi ve mevcut tüm sağım başlıkları izleyerek, eksikliklerinin belirlenmesi neticesinde yüksek verimli hayvanlar için yetersizliklerini ortadan kaldıran bir yapıya sahip LAKTO-AK sağım başlığını geliştirmiştir. LAKTO-AK ile;

·         Ürettiğiniz sütün kalitesi ve sağlıklılığı konusunda gönlünüz rahattır. %100 gıdaya uygun sağım yapar. Kolay temizlenebilirdir, bakteri oranını düşürür.

·         Sütünüzü sağarken hayvanlarınızın sağlığı konusunda da gönlünüz rahattır. Patentli tasarımları ile sütü, ineğin doğasına uygun, buzağının annesini emdiği gibi sağar. Meme hastalıklarına sebep olmaz. Somatik hücre sayısını düşürür.

·         Çiftçi ve sağıcı refahına uygundur. Hem sütünüzü artırır hem kullanımı kolay ve dayanıklıdır.

Elektronik Pulsatör Neden Önemlidir?

Hayvana gün içinde yapılan servisin rutin olması gerektiği bilinmektedir; aynı saate sağım, aynı saatte yemleme yapılması gibi. Aynı durum sağım esnasında memelerin aynı ritimde sıkılıp bırakılması için de geçerlidir. Hep aynı ritimde ve aynı biçimde sağımın yapılması  sağım kalitesi üzerinde en önemli olgulardan biridir.

Özellikle küçük-orta büyüklükteki yetiştiricilik işletmelerinde ağırlıklı olarak mekanik pulsatörler kullanılmaktadır. Bu pulsatörler çevredeki nem, toz, vakum seviyesi gibi etkenlerden etkilenmekte ve sağım ritminde sapmalar oluşmaktadır. Bunun yanı sıra sık bakım gerektirmektedir. Modern sağım uygulamalarının günümüzde tamamında elektronik pulsatörler tercih edilmektedir.

Patentli LAKTO-PULS elektronik pulsatör, benzersiz bir pulsasyon sağlar. Sağım isterse 24 saat sürsün, dış ortam koşullarından etkilenmeden baştan sona aynı mükemmel ritmi sağlayabilmektedir. LAKTO-PULS ile sağım boyunca süt debisine bağlı olarak değişken sağım ritim ve oranları uygulaması kolaylıkla yapılabilmektedir.

Sağım Makinenizi Kışa Hazırlayın!

Bir işletmede iki noktada arıza sağımı durdurabilir. Bunlardan biri vakum pompası, diğeri ise süt pompası arızasıdır. Her ikisinde de olası bir arıza durumunda sağımınız aksar. Bu sebeple sağımınızı aksatmayacak önlemleri almanızı öneriyoruz.

  • Öncelikle süt sağım makinanızın sorunsuz çalışması için yağlama düzenini rutin olarak kontrol etmeniz gerekli.  Vakum pompası yağının donmaması için uygun yağ kullanmanızı, aşırı soğuk iklimlerde pompa odasını ısıtmanızı öneriyoruz.
  • Vakum pompası arızasını engellemek için en iyi ve garanti yol, yedek vakum pompası alıp sisteme vana ile bağlamaktır. Olası bir arıza durumunda vana çevrilerek yedek vakum pompası ile sağım hiç aksamadan devam eder, bu arada arızalı pompa onarılır. Bir diğer önlem ise, vakum pompasının içindeki paletler ve rulman takımının elinizde yedek bulunmasıdır. 
  • Süt pompası için, pompanın içindeki rotor takımını elinizde yedek bulundurmak yeterli olacaktır. Bu parçalar elinizde bulunur ise, çiftlik bünyesinde kolaylıkla değiştirilebilir ve sağımınız aksamaz.

Bildiğiniz gibi sağımın birkaç saat aksamasının ineklerinize vermiş olduğu stresin olumsuz etkisi bazen haftalarca sürebilmektedir. Bu tip olumsuzlukları yaşamamak için henüz kış gelmeden elinizdeki makinaya uygun avantajlı yedek parça teklifi almak için bize 0 (232) 328 00 55 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Neden AfiMilk Sürü Yönetim Sistemi?

Uzayan buzağılama aralıklarının çiftçiye maliyetinin açık gün başına 3-5 ABD doları olabildiğini yapılan araştırmalardan biliyoruz.

Bu maliyetin sebepleri:

  • Sağmal dönemin başlayamaması sebebiyle kaybedilen süt
  • Doğamayan buzağılar
  • Artan veterinerlik masrafları
  • Gebe kalmayan ineklerin sürüden zorunlu çıkarımı
  • Çıkan ineklerin yerine alınacak yeni gebe düve ve inekler

Afimilk güvenilir veri toplama özelliği ile en etkin sonuçları verir. Afimilk sürü yönetim çözümlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

KKYDP 12. Etap Tebliği Yayınlandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de 13 Eylül 2017’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

1989 yılında beri tüm Türkiye’de profesyonel, sürdürülebilir ve kârlı hayvancılık işletmeleri kuran, TETA Teknik Tarım olarak, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Türkiye’nin en başarılı çiftliklerine yenilerini eklemeye devam etmekteyiz.

KKYDP kapsamında hibe desteği ile hayvancılık yatırımınızı komple projelendirmenin yanı sıra tebliğde belirtilen tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar konusunda belirtilen maddelerde en ekonomik ve kârlılığınızı artıracak çözümleri sunumaktayız. KKYP kapsamında sunduğumuz çözümleri öğrenmek için tıklayınız.

SAC Futurline Sağım Robotu

Türkiye'de yıllardır TETA tarafından temsil edilen ve sağım sistemlerinde 75 yıl ve sağım robotlarında 17 yıllık saha tecrübesinin ürünü  olan SAC firması RDS Futureline sağım robotları için aşağıdaki yenilikleri tanıttı.

RDS Futureline ELITE serisi için kullanıcıya daha fazla fonksiyonellik sağlayan süt kutusu kontrol ünitesi, RDS Futureline MAX serisi için ise hayvana, süte ve sağımcıya katma değer sağlayan yüksek kaliteli materyalden üretilmiş uzun ömürlü, bakımı kolay ve memeye daha kolay erişim için bir yerine dört adet püskürtücüsü bulunan yeni sprey sistemini kullanıma sundu.

SAC Futureline sağım robotları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Sorularınız için bize her zaman ulaşabilirsiniz
logo.jpg 10038 Sokak No:3/B Atatürk Organize
Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE
[email protected]
www.te-ta.com.tr
map.jpg
number.jpg
Bizi Sosyal Medyada İzleyin
facebook.jpg twitter.jpg youtube.jpg linkedin.jpg