Haberler

Sözen Tarım İşletmesi

Soru – 1 : Sayın Erol SÖZEN ; Konya Karapınar ilçesinde 1000 sağmal kapasiteli bir projenin 240 sağmallık kısmını devreye almışsınız. Bu büyüklükte bir projeye başlamadan önce sizi bu işe yönlendiren sebepler nelerdir ?

Cevap : Bugüne kadar arazilerimizde yetiştirdiğimiz arpa, buğday gibi ürünlerden beklenen geliri elde edemediğimizden yeni ürün çeşitleri arayışına girdik. Kaba yem bitkilerinin daha karlı olduğunu gördük. (Silajlık mısır, yonca vs. ) ancak yakın çevremizde kaba yem bitkisi pazarı olmadığından kendi ürünlerimize kendimiz Pazar oluşturalım ve hayvansal gübreleri de arazilerimizde kullanalım düşüncesiyle ve karlılık faktörünü de göz önünde bulundurarak hayvancılık sektörüne yatırım yapmayı düşündük.

Hayvancılığı adım atmamızdan önce, sektörde faliyet gösteren firmalarla bilgi alışverişinde bulunduk. Bunlar danışman ve fiilen hayvancılık yapan işletme sahipleri idi. Bunun yanında AB'ye girecek olan ülkemizde 2013 yılında hayvancılık ve süt üretimi için belirlenen hedefler ve hedeflere ulaşmak için bu sektöre yapılacak olan destekler de bize doğru bir yolda olduğumuzu gösterdi aynı zamanda bizleri cesaretlendirdi.

Soru – 2 : Projelendirme ve mekanizasyon alımı konusunda TETA ile çalışmışsınız. Bunun nedeni ni öğrenebilir miyiz ? Neden TETA ?

Cevap : Hayvancılık sektöründe danışman olarak faaliyet gösteren birden fazla firma ile görüştüm. Her firmanın kendine göre artı ve eksileri vardı. Tercihimi TETA'dan yana kullandım. Ömer Hoca'nın hayvancılık ve sürü yönetimi konusundaki deneyimi, firmanın mükemmel projelendirme çalışması, çalışma arkadaşlarının bilgi birikimi, pazarlamacı ruhu ve samimiyetleri, Sumer Hanım ve Başat Bey'in sıcak güler yüzlü yaklaşımlarının vermiş olduğu güven neticesi TETA'yı kendimize daha yakın hissettik ve TETA ile çalışmayı tercih ettik. Zaten TETA'nın sunduğu makine ve ekipmanın en ileri teknolojiyi içerdiği de bilinmektedir.

Soru – 3 : Şu andaki işletmeniz hakkında bilgi verir misiniz ? Kaç sağmal ile başladınız ? Şu an kaç hayvan var ? Süt ortalamanız nedir ? Sütün temizliği hakkında ne diyeceksiniz ? Etkileyen faktörler nelerdir?

Cevap : İşletmemiz tesis olarak 140.000 m2 alan üzerine kurulmuştur. 960 baş sağmal hayvana göre ahırların yerleşim planı yapılmıştır. ( 240 x 4 adet sağmal ahır )

İlk aşama olarak işletmemizde ;

a-) 240 Başlık 10,5 m yüksekliğinde fener çatılı sağmal ahırı

b-) 2x15 Balıkkılçığı Sac ve Afikim otomatik sağımhane

c-) 2 Adet revir ve doğumhane

d-) 480 Başlık 3-8 aylıklar için ahır

e-) Gübre Separatörü

g-) 480 Başlık gübre çukuru tamamlanmıştır.

İşletmemiz 120 baş gebe düve ile işe başladı. Düvelerin doğumları bitince 111 düve daha aldık. Bir kısmı yavruladı. 2. buzağıları almaya başladık. Şu anda kurudakiler dahil 230 baş bulunmaktadır. 1.laktasyondaki süt ortalamamız 6954 litre / baş olup, 2.laktasyondaki 40 hayvanın süt ortalaması 28,5 litredir.

Süt değerleri ;
Toplam bakteri sayısı 50,000'den az.

Yağ 3,9 – 4,2 arası

Yağsız Km 9,8-10-0

Somatik Hücre sayısı 140,000

Süt değerleri yukarıdaki gibi olup, otomatik ve bilgisayarlı sağım ünitesi ile el değmeden memeden çıkan sütün soğutma tankına aktarılması ve orada + 4 derecede muhafaza edilmesi, sağım ünitelerinin otomatik olarak ilaçlanması ve yıkanması sağım öncesi ve sonrası meme başlarının temizlenmesi sütün temizliğini etkileyen faktörler olup, bakım ve beslenme ile orantılı olarak sütteki kalite artmaktadır.

Soru – 4 : TETA ile olan işbirliğinizden memnun musunuz ? Gerek danışmanlıktan, gerek mekanizasyondan ?

Cevap : TETA'nın danışmanlık hizmetlerinden son derece memnunum. TETA ile karşılıklı sevgi, saygı ve iyi niyete dayalı işbirliğimizden memnunuz. Bu işbirliğinin de devamını diliyoruz.

Soru – 5 : Sayın SÖZEN ; İşletmenizi büyütürken TETA ile ilişkilerinizin etkili olduğunu söyleyebilir misiniz ?

Cevap : Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu ? İşletmemizin kuruluş aşamasından bu güne kadar yatırımlarımızın her safhasında TETA'dan her konuda bilgi aldık ve almaya da devam ediyoruz. Bu tür yatırımların sonuçları olumlu, meyveleri de tatlı olunca her şey güzel oluyor. Bizlerde çok mutlu oluyoruz.

AB ile ilgili ülkemizin 2013 yılında ulaşmak istediği süt üretimi ve hayvan sayısı hedeflerine ulaşmasında bizlerinde katkısı olursa memnuniyetimiz ve mutluluğumuz bir kat daha artmış olacaktır.

Erol SÖZEN
Tarım ve Hayvancılık İşletmesi

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]