Haberler

Sıfıra Kadar İnen Düşük Faizle İşletme ve Yatırım ve Kredisi Fırsatı

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (No: 2020/4) 25 Mart 2020 Tarih ve 31079 sayılı Resmi Gazetede yayınlarak yürürlüğe girmiştir.

3 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan ilgili Bakanlar Kurulu kararını takiben yayınlanan Tebliğ’de 1/1/2020-31/12/2022 yılları arasında (bu tarihler dahil) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılacak yatırım ve işletme kredileri ile ilgili teknik esaslar belirtilmektedir.

Fırsattan yararlanabilmek için elli baş ve üzeri kapasitede işletme kurmaları veya mevcut işletme kapasitesini elli baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
 
Düşük faizli kredi kullanımı içeren alanlar şunlardır;

  • Büyükbaş Hayvancılık Destekleri:
    • Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği
    • Damızlık sığır yetiştiriciliği
    • Sığır besiciliği
  • Küçükbaş Hayvancılık Destekleri

Amaç ve Kapsam

Bu Tebliğ, 2/1/2020 tarihli ve 2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar kapsamında, 1/1/2020-31/12/2022 yılları arasında (bu tarihler dahil) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılacak yatırım ve işletme kredileri ile ilgili teknik esasları kapsar.

Dayanak

  1. Karar kapsamında üreticilere faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için; elli baş ve üzeri kapasitede, manda veya damızlık sığır işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini elli baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  2. Sığır yetiştiriciliği için kullandırılacak olan yatırım kredileri, sütçü ırklar (Jersey, Holstein ve Avrupa kırmızıları), kombine ırklar (Montbeliard, Brown Swiss ve Simental) ile manda alımları, barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi ve süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi, hayvan yatağı, travay, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-ekipman alımı, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımları ile diğer yatırım giderlerini kapsar.
  3.  Kredi ile temin edilecek sığırların, Bakanlık kayıt sistemine kaydedilmiş, damızlık belgesine sahip, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami otuz altı aylık yaşta olması gerekir. Kredi ile temin edilecek mandalar ise Bakanlık kayıt sistemine kaydedilmiş, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami kırk sekiz aylık yaşta olması gerekir.
  4.  Bu kapsamda işletme ve/veya yatırım kredisi kullandırılabilmesi için, hayvan alımı amacıyla kredi kullandırılmasa dahi işletmeye alınacak hayvanların belirtilen nitelikleri taşıması gerekir. Kurulu işletmelerin hayvan alımı dışındaki işletme ve/veya yatırım kredisi taleplerinde ise hayvanların yaşı dışındaki diğer tüm kriterler (damızlık belgesine sahip olma, HBS’de kayıtlı olma) aranır.
  5.  Yalnızca işletme kredisi taleplerinin değerlendirilmesinde, işletmedeki hayvanlar için damızlık belgesi yerine ilgili Damızlık Birliği tarafından onaylanmış e-ıslah veri tabanı (kulak küpe numaraları belirtilerek) kayıtları esas alınarak işlem yapılabilir.

Damızlık Düve Yetiştiriciliği

  1. Karar kapsamında damızlık düve yetiştiriciliği kredisinden yararlanabilmek için; elli baş ve üzeri kapasitede işletme kurmaları veya mevcut işletme kapasitesini elli baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  2. Karar kapsamında damızlık düve yetiştiriciliği kredisinden yararlanabilmek için; sütçü ırklar (Jersey, Holstein ve Avrupa kırmızıları), kombine ırklar (Montbeliard, Brown Swiss ve Simental), manda ile elli baş ve üzeri kapasitede işletme kurmaları veya işletme kapasitesini elli baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  3. Damızlık düve yetiştiriciliği için yatırım kredileri, barınak yapımı ve tadilatı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi, hayvan yatağı, travay,  gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-ekipman alımını, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımlarını ve diğer yatırım giderlerini kapsar.
  4. İşletme kredisi ile temin edilecek damızlık sığırlar, HBS’ye kayıtlı, damızlık belgesine sahip, dört-on üç aylık yaş aralığında olmalıdır. Yurt içinden alınacak damızlık sığırlar hastalıktan ari işletmelerden alınmış olmalı veya işletme düve satışından önce arilik statüsü kazanmış olmalıdır. İl/ilçe müdürlüklerinden işletmenin ari olduğuna dair belge alınır.
  5. Kredi ile temin edilecek mandalar ise HBS’de kayıt altına alınmış, on iki-yirmi dört aylık yaş aralığında olmalıdır.

Büyükbaş Hayvan Besiciliği

  1. Karar kapsamında büyükbaş hayvan besiciliği kredisinden yararlanabilmek için; manda dâhil olmak üzere elli baş ve üzerinde besi sığırcılığı işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini elli baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  2. Besi sığırcılığı için yatırım kredileri, barınak yapımı ve tadilatı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi ve çayır biçme makinesi, travay, tartı sistemi, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-donanım alımı, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımlarını ve diğer yatırım giderlerini kapsar.
  3. İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanların azami yirmi aylık yaşta, erkek ve Bakanlık kayıt sisteminde kayıtlı olmaları gerekir.

Küçükbaş Hayvancılık

  1. Karar kapsamında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kredisinden yararlanabilmek için; koyunda en az iki yüz elli baş, keçide en az yüz baş kapasiteye sahip işletme kurmaları ya da mevcut kapasitelerini belirtilen kapasitelere veya üzerine çıkarmaları; küçükbaş hayvan besiciliğinde ise iki yüz elli baş ve üzerinde besi işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini iki yüz elli baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  2. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği için yatırım kredileri barınak yapımı ve tadilatını, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi, tartı sistemi, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımlarını, diğer yatırım giderleri ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için süt sağım ünitesi ve süt soğutma tankı alımlarını kapsar. Küçükbaş hayvan besiciliği için erkek hayvan alımı işletme kredisi kapsamında, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde dişi hayvan alımı yatırım kredileri kapsamında değerlendirilir.
  3. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği amacıyla temin edilecek dişi hayvanların Bakanlık kayıt sisteminde kayıtlı ve altı-yirmi dört aylık yaşta, küçükbaş hayvan besiciliği amacıyla temin edilen erkek hayvanların ise en az üç aylık yaşta ve Bakanlık kayıt sisteminde kayıtlı olmaları gerekir.

Uygulama Esasları Tebliğine Ulaşmak için:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200325-10.htm

Bakanlar Kurulu Kararına Ulaşmak için:

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar 

TETA olarak bizler hayvanın doğasını bilerek yapılan danışmanlık uygulamaları ile başarılı çiftliklerin daha başarılı olmalarına katkı sağlarız. Modern barınak projeleri hayvan, yem ve gübre trafiğini en etkin bir şekilde planlarız.
Sağım ve sürü yönetim sisteminde dünyanın en iyisini sunarız. Sağım sistemimiz hayvan sağlığı ve insan sağlığını korur.

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]