Haberler

TETA, Tarım 4.0 İçin Çözüm Ortaklığı Yapıyor, Yenilikçi İş Modelleri Sunuyor

Genel Müdürümüz Sumer Tömek Bayındır'ın, Dünya gazetesi için verdiği röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Dünya Gazetesinde yer alan haberimizin içeriği şöyle;

İZMİR – Hayvancılık sektörüne hizmet vermek amacıyla 1989’de faaliyete başlayan TETA Teknik Tarım, bugün akıllı tarım, hassas tarım veya tarım 4.0 olarak tabir edilen işleri 1995’ten bu yana hayvancılık işletmelerine sunuyor. Sektöre yönelik teknolojiler konusundaki hizmetlerini sürekli genişleten firma, son yıllarda bitkisel üretim konusunda da çözümler üretmeye başladı.

Bu yıl 31. kuruluş yıldönümlerini kutladıklarını dile getiren TETA Teknik Tarım Genel Müdürü Sumer Tömek Bayındır, “Kendimizi ‘hayvancılıkta en tecrübeli genç’ olarak nitelendiriyoruz. Sürekli yenilikler peşindeyiz. Hayvancılıkta akıllı tarım, hassas tarım veya tarım 4.0 olarak tabir edilen işleri biz 1995’ten bu yana zaten yapıyoruz.  Son dönemde tarlada, yani bitkisel üretimde de teknolojinin kullanımına yönelik işlere başladık. Bunları hem kendimiz geliştiriyoruz, hem de uluslararası firmaların ürünlerini satıyoruz” diye konuştu.

Şu an tarım teknolojileri adına yazılım, yeni ürün ya da proje geliştirme dahil ne gerekiyorsa yaptıklarını anlatan Bayındır, “Herhangi bir ürünün daha etkin nasıl üretilebileceği konusunda çalışıp, entegre bir sistem tasarlayabiliyoruz. Bu da teknoloji ile bilginin harmanlanmasını gerektiriyor. Biz de 30 yıldan fazla deneyimle yüksek seviyede tarım bilgisine sahibiz, dünyadaki güncel teknolojileri takip ediyoruz. Geçen yıl sonunda kendi yazılımlarımızı geliştirmeye başladık. Gübre ya da tohum üreticisi, meyve sebze ihracatçısı gibi akla gelebilecek tarım konusunda çalışan tüm firmalara çözüm sunabiliyoruz. Onlarla oturup hangi sorunu çözmek, hangi noktayı geliştirmek istiyorlarsa, hangi ihtiyaçları varsa belirleyip firmaya özel yazılımlar geliştiriyoruz” dedi.

Kişisel olarak yer aldığı start-up ekosisteminde yeni fikirler geliştirilmesi için birlikte çalışma kültürünün ve disiplinler arası çalışmanın önemini gözlemlediğini vurgulayan Tömek, “Sadece yazılımcı ya da sadece donanımcı bu işi çözemez. Hayvancılık ya da tarım bilgisi lazım. Bilimsel ve uygulamalı tarım bilgimiz, yazılımcı, donanımcı ortaklarımız ve bunları entegre edecek bir iç yapımız var. Hayvancılık yanında bitkisel üretimde de buna ihtiyaç olduğunu gördük ve hizmetlerimizi genişlettik. Örneğin sattığımız yabancı ürünlerden biri olan Trimble, traktörü uydudan, otomatik dümenleme ve ataçmanları da yönetebilme olanağı sunuyor. Verim tahmin sistemleri, tarladaki yabancı otları belirleyip sadece ona ilaç atarak enerji ve ilaç tasarrufu sağlayan sistemleri satmaya başladık. Yaygın kanının aksine Türkiye’de teknolojik gelişmeleri takip eden ciddi sayıda çiftçi var” diye konuştu.

Yeni ürün, yeni iş modelleri

Tarladan, hayvancılık işletmelerinde süt soğutma tankına, son olarak da Çiftlik Satış Otomatlarına kadar her aşamada hizmet verdiklerini vurgulayan Bayındır, “Yeni ürün çalışmalarımız da sürüyor. Son olarak Sütliman adını verdiğimiz gezen hibrit sağım sistemini pazara sunduk. Bu makinemiz küçükbaş sağımında devrimsel bir etki yaratacak. Güneş enerjisi ile çalışan, hayvanların ayağına giden, sütü sağan ve soğutan, kendini otomatik yıkayan, yüksek süt kalitesi sağlayan bu makine, özellikle yerleşim yerlerine uzak noktalarda yetiştirilen koyunların sütlerinin ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor. Çünkü mevcut durumda bu koyunların sütlerini yetiştiriciler kendi imkanları ile işlemeye çalışıyorlar ama olması gerekenin çok altında getiri elde ediyorlar. Bir anlamda milli servet heba oluyor. Hayvancılıkta sütü doğru fiyata satamazsan iş karlılığını yitirir ve hayvan kesimleri başlar. Şu an sektörün içinde olduğu durum bu. Biz bu makine ile bu sütleri ekonomiye kazandırabiliyoruz.”

Sütliman’ın sadece bir makine değil aynı zamanda bir iş modeli olduğunu vurgulayan Bayındır, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün Ar-Ge, Ankara Üniversitesi’nin proje desteği ile geliştirilen bu makineyi 12 ve 24 duraklı olmak üzere iki kapasitede pazara sunduk. Şu an bakanlık bunları çeşitli yerlerde kullanıyor. Kooperatifler de yoğun ilgi gösteriyorlar. Bağımsız girişimciler bunu bir iş olarak ele alabilirler. Bu makine ile günde bin hayvan sağılabiliyor. Sağım ve soğutma olanağı olmayan ortamlarda bu makine ile süt toplayıp, işleme tesislerine satılabilirler. Bu hem yetiştiriciye, hem de girişimciye kazandırır. Mevcut uygulamada yaylımdaki hayvanlar elle eksik sağılıyor. Eksik sağılan hayvan doğal olarak kuruyor ve sağmal dönem çabuk bitiyor. Üstelik çok yorucu elle sağım aşırı işçilik gerektiriyor, üreticinin maliyetini arttırıyor, çoğu üretici ciddi gelir elde edebileceği sütü sağmıyor” dedi.

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]