Haberler

Tarım Girişimcileri için Yenilikçi İş Modelleri TETA’dan

TETA Dünya Gazetesinin son sayısında yer aldı.

Genel Müdürümüz Sumer Tömek Bayındır'ın, Dünya gazetesi için verdiği röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Dünya Gazetesinde yer alan haberimizin içeriği ise şöyle;

İZMİR - 30 yılı aşkın süredir hayvancılık işletmelerine yönelik teknolojik çözümler sunan TETA Teknik Tarım, genellikle elle veya küçük arabalı makineler ile sağılan koyun ve keçiler için mobil hibrit sağım sistemi geliştirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün Ar-Ge, Ankara Üniversitesi’nin proje desteği ile geliştirilen Sütliman Gezen Hibrit Sağımcı isimli makine, küçükbaş hayvancılıkta verim ve kaliteyi artırması yanında girişimcilere de yeni bir iş fırsatı sunuyor. Son olarak İzmir’deki tarım fuarında sergilenen ürün, özellikle kooperatiflerden büyük ilgi gördü.

Türkiye’de büyükbaş hayvancılıkta makineli sağımın yaygın olduğuna ama küçükbaş hayvanların çok büyük bir kısmının hala elle sağıldığına dikkat çeken TETA Teknik Tarım Genel Müdürü Sumer Tömek Bayındır, “Sütliman Gezen Hibrit Sağımcı küçükbaş sağımında devrimsel bir etki yaratacak. Güneş enerjisi ile çalışan, hayvanların ayağına giden, sütü sağan ve soğutan, kendini otomatik yıkayan, yüksek süt kalitesi sağlayan bu makine, özellikle yerleşim yerlerine uzak noktalarda yetiştirilen koyun ve keçilerin sütlerinin ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor. Çünkü mevcut durumda bu koyunların sütlerini yetiştiriciler kendi imkanları ile işlemeye çalışıyorlar ama olması gerekenin çok altında getiri elde ediyorlar. Bir anlamda milli servet heba oluyor” dedi.

Sütliman’ın sadece bir makine değil aynı zamanda bir iş modeli olduğunu vurgulayan Bayındır, “Bu makineyi 12 ve 24 duraklı olmak üzere iki kapasitede pazara sunduk. Fakat güneş enerjisiz ya da büyükbaş için de model geliştirilebilir. Günde bin hayvanın sağılabileceği bu makinenin fiyatı 150 bin TL’den başlıyor. Şu an bakanlık bunları çeşitli yerlerde kullanıyor. Kooperatiflerin yoğun bir ilgisi var. Bağımsız girişimciler de bunu bir iş olarak ele alabilirler. Sağım ve soğutma olanağı olmayan ortamlarda bu makine ile süt toplayıp, işleme tesislerine satabilirler veya kendileri işleyebilirler. Bu hem yetiştiriciye, hem de girişimciye kazandırır. Mevcut uygulamada yaylımdaki hayvanlar elle eksik sağılıyor. Eksik sağılan hayvan doğal olarak giderek daha az süt veriyor ve sağmal dönem çabuk bitiyor. Üstelik elle sağım çok yorucu ve emek yoğun bir iş. Bu da üreticinin maliyetini arttırıyor, çoğu üretici ciddi gelir elde edebileceği sütü sağmıyor” dedi.

İşin hayvan başına, litre başına ya da mesafeye göre fiyatlandırılabileceğini, iş modelinin sağımdan sütü işlemeye kadar çeşitlendirilebileceğini ifade eden Bayındır, “Bizim geleneksel yoğurt ve peynirlerimiz hep koyun sütündendir. Ama bulunamadığı için herkes ağırlıkla inek sütünden yapmaya başladı. Koyun ve keçi sütünden yapılan ürünler yurt içi ve yurtdışından çok talep görüyor. Fiyatları da oldukça yüksek. Bu makine yükseliş sürecinde olan kırsal turizmin, gastronomi turizminin canlanmasına da katkı koyabilir” diye konuştu.

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]