Haberler

Danışmanlık Şirketini Sanayi İşletmesine Dönüştürdü

DÜNYA GAZETESİ- İZMİR- İş hayatına yaz tatillerinde ofis işleri yaparak atılan, ABD'deki 3 yıllık master ve çalışma döneminin ardından babası Ömer Tömek tarafından kurulan TETA Teknik Tarım Limited Şirketi'nde genel koordinatör olarak işe başlayan Sumer Tömek Bayındır, modern hayvancılık işletmelerine danışmanlık hizmeti veren bu kuruluşun faaliyetlerini büyütüp, imalata başlamasına öncülük etti.

1992'de Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden mezun olduğunu belirten Bayındır, "Fakat çalışma hayatına atılmak için mezuniyeti beklemedim. Üniversite hayatım boyunca yaz tatillerinde sürekli çalıştım. Bir yaz AIESEC organizasyonu ile Polonya'da staj yaptım. Çalışmaya çok meraklıydım. Ofis işleriyle başladım. İş hayatına atılmayı planlayan herkes bunları yapmalı. Hem kendini geliştirmek hem de çalışan psikolojisini bilmek açısından çok önemli" dedi.

ABD'de MBA mastırı yaptığını söyleyen Bayındır, "İşletme kökenli olduğum için bazı dersleri almam gerekmediğinden 3 yıllık okulu 2 yılda bitirdim. Kendi olanaklarım ile sağladığım burs gereği bir profesörün yanında asistanlık yapmak zorundaydım. Bu bana çok şey kattı. Çünkü hocam iş dünyasına da danışmanlık yapıyordu. Çok uluslu şirketler arenasında ABD şirketlerinin kan kaybını görüp inceledim. Aynı zamanda başka işlerde de yarı zamanlı ve mezuniyet sonrası bir yıl da tam zamanlı çalıştım. ABD iş hayatını öğrendim. Cinsiyet ayırımcılığının çok belirgin olduğunu gördüm. Ben öyle bir kültürden gelmediğim için bana uygulayamadılar. Kadınlar bile bu durumu benimsemiş" diye konuştu.

ABD'de kalma olanağı bulunmasına karşın 1995 yılı sonunda Türkiye'ye dönerek TETA'da işe başladığını ifade eden Bayındır, "TETA o zaman daha küçük bir şirketti. Bir ofisimiz vardı. İmalatımız yoktu. Babamın işlerini devraldım. Babam işletmeden çok işin uygulama ve akademik boyutuyla ilgilenmek konusunda istekliydi. Ben işe başlayınca o da işletmecilik kısmını sevinerek bana bıraktı. Zaman zaman aile işletmelerinde kuşaklar arasında çatışmalar, çekişmeler yaşanır. Biz bunu hiç yaşamadık" dedi.

Göreve başladığından bu yana TETA'da pek çok değişiklik olduğunu vurgulayan Bayındır, "O dönemde hayvancılık yatırımlarına makine, ekipman temini yapıp, danışmanlık hizmeti veriyorduk. İşlerimiz gelişti, personel sayımız arttı. Türkiye'nin her yerinde çiftlikler kurduk. Orta Anadolu ve Trakya'da temsilciliklerimiz oluştu. Cirosal artışlar yanında imalata da başladık. Tabii bu zaman diliminde sektör de değişti. Çiftçiler yanında işe profesyonel yaklaşan sermayedarlar da sektöre girdi. Böyle olunca bizim gibi şirketlerin değeri daha iyi anlaşılır oldu" diye konuştu.

Şirket merkezini Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıdıklarını belirten Bayındır, "Burada ofis, depo ve imalat bir arada. Artık ahır içi ekipmanları kendimiz imal ediyoruz. Makine otomasyonu konusunda da imalatımız var. Bünyemizde 25 kişi çalışıyor. Son dönemde tarım sektörü çok zorda. Çiftçiler para kazanamıyorlar. Zarar etmeyenler kendini iyi durumda kabul ediyor. Pek çok işletme kapanıyor. Hayvan kesimi hızlandı. Düveler süt verme potansiyeli olan genç hayvanlar ve inekler süt veren olduklarından en son kesilirler, inek ve düve kesilmeye başlandı. Bu sadece sektörün değil Türkiye'nin sorunu. Çünkü her inek başlı başına bir fabrika. Biz zenginliğimizi kaybettikçe dış saldırıya daha açık hale geliyoruz. Biz hayvansal zenginliğimizi yitirince, yurtdışından gelen süt tozunu şimdiki kadar ucuz vermeyecekler. Süt sanayicisi ithal süt tozu kullanarak kendi bindiği dalı kesiyor" dedi.

Sütteki fiyat düşüşleri nedeniyle son dönemde büyük çiftlik sahiplerinin ve örgütlü küçük üreticilerin kendi pastörizasyon tesislerini kurma yönünde çalışmalara başladıklarını vurgulayan Bayındır, "Avrupa'da, Avustralya'da perakende süt pazarında üreticilerin büyük ağırlığı vardır. Türkiye'de ise dağıtım kanalları buna izin vermiyor. Büyük işletmeler tam kapasiteye ulaşmadılar. Kapasitesini tamamlayan işletmeler ölçek ekonomisinden faydalanarak kendi tesislerini kuracaklar. Bu konudaki talepler son dönemde yoğunlaştı" diye konuştu.

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]